top of page

TIPS AND IDEAS

In dit hoofdstuk willen we graag een aantal tips en handige informatie meegeven .....

​

Bij het inrichten van je huis denk je meteen aan het verven, behangen, vloeren en bemeubelen van de ruimte. Verlichting is iets waar veel mensen pas later bij stilstaan en dat is jammer! Tenslotte maakt men in de wintermaanden gemiddeld 5 uur per dag gebruik van verlichting. Verlichting bepaalt mee de functionaliteit, sfeer, gezelligheid en uitstraling van je interieur. Het is dus belangrijk om er goed over na te denken hoe en waarmee je je huis wilt verlichten. Om optimaal om te gaan met verlichting, maak je best een lichtplannetje op of werk je samen met een interieurontwerp(st)er (deze mensen zijn hiervoor getraind en hebben oog voor detail).

Handmade Lamps  Toko design  AMBACHTELIJK PRODUCT  home  Tienen

wooden lamps | design lamps | design verlichting | welcome | Tienen

handmade lamps    

 design lamps    

design verlichting 

wooden lamps 

Toko design

Tom Vanderleyden

belgium design

Ambachtelijk product

handmade product

handcrafted

tokodesign

stijlvolle verlichting

beautiful lamp

mooie verlichting

designer

Belgish product

vloerlamp

floorlamp

pendant lamp

hanglamp

interieur decoratie

lichtadvies

verlichtingadvies

interior decoration

lighting advice

interieur decoratie

productieproces

hangende lampen

LAMPES SUSPENDUES

LAMPES DE PLANCHER

In een lichtplan werk je je ideeën uit omtrent verlichting en krijg je een goed beeld van welke invloed het heeft op het interieur.

Indien je (ver)bouwt, maakt je best een lichtplan op. Zo voorkom je dat er te veel of te weinig aansluitpunten worden voorzien en zorg je ervoor dat de aansluitpunten zich bevinden op de plaatsen waar je uiteindelijk de lampen wil voorzien.

Om een lichtplan voor een bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Zal de ruimte gebruikt worden om te slapen, koken, relaxen, werken, douchen of baden, televisie kijken of lezen? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen?

Er zijn een aantal basisprincipes wat betreft verlichting die je een eind op weg kunnen helpen...

​

​

VERLICHTING NAARGELANG HAAR FUNCTIE

​

Algemene verlichting

Algemene verlichting wordt ook wel de basisverlichting genoemd. Het bepaalt het lichtniveau en is dan ook onmisbaar in een ruimte. Zonder deze vorm van verlichting zal een ruimte ’s avonds onvoldoende worden verlicht. Zorg dus voor voldoende licht, dat de ruimte mooi egaal en diffuus (verspreid) verlicht. 

Dit kun je bereiken door het plaatsen van bijvoorbeeld inbouwspots of uplighters. Uplichters zijn lampen die het licht naar boven schijnen, waar het wordt weerkaatst door het plafond en zo de ruimte diffuus (verspreid) verlicht.

Vaak heeft algemene verlichting een hoge lichtopbrengst en heeft het een goede balans tussen direct en indirect licht.

​

Werkverlichting

Werkverlichting of functionele verlichting is gericht licht. Je kan hierbij denken aan verlichting boven de eettafel of een leeslamp naast een fauteuil. Vaak wordt deze soort verlichting op verschillende momenten van de dag gebruikt waardoor het fijn is als de verlichting verstelbaar of dimbaar is. Zo is het bijvoorbeeld nuttig als een lamp boven de eettafel gedimd kan worden: bij het lezen van de krant is immers meer licht nodig dan bij een romantisch diner. Hou er wel rekening mee dat je niet in de lichtbron moet kijken en er geen schaduwwerking op het werkblad optreedt.

​

Accentverlichting

Accentverlichting wordt gebruikt om de aandacht te richten op bepaalde delen of objecten in een kamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlichting die een schilderij of bouwkundige details uitlicht.

​

Decoratieve verlichting

Bij decoratieve verlichting of sfeerverlichting staat de esthetiek van het armatuur voorop. Het heeft in eerste plaats niet meer de functie om een ruimte te verlichten, maar geeft een mooi effect. Veel van deze lampen hebben een lagere lichtopbrengst en vallen op door hun uiterlijk. Ze vormen een eyecatcher in je interieur. Ook een haardvuur of kaarsen vallen onder decoratieve verlichting.

​

Show more

ELKE KAMER HEEFT ZIJN SPECIFIEKE EISEN OP VLAK VAN VERLICHTING

​

Woonkamer

Hier is een goede harmonie tussen diverse vormen van verlichting belangrijk. Zorg voor een evenwichtig geheel van algemeen diffuse (verspreide) basisverlichting en accentverlichting.

  • Boven de eettafel  kan men verlichting aanbrengen als algemene verlichting, werkverlichting of als sfeerbrenger.

  • Boven de zithoek kan je een bijkomende luster op gezichtshoogte plaatsen, of opteren voor een plafondlamp of inbouwspots. Let hierbij op voor te direct en fel licht. In dit geval zijn dimmers interessant, want je kan de lichtsterkte aanpassen aan de behoeften van het moment.

  • Accentverlichting: Leg voldoende accenten maar overdrijf niet.

    • Hallogeenspots: goede oplossing om een schilderij, mooie kast, opvallend constructie-element, ... extra te belichten. Let op met glazen kaders. Kies een kader met mat glas of pas de invalshoek van de spot aan.

    • Staande lampen of wandarmaturen: deze belichten muur en plafond erg sfeervol, maar denk eraan dat zo ook schoonheidsfoutjes als luchtbellen in behangpapier of scheuren in het plafond extra zichtbaar worden.

    • Verlichting in een vitrinekast of boekenkast: goedkoop, handig en heel sfeervol.

  • Boven de leeshoek: Hiervoor zijn er speciale leeslampen. Zorg ervoor dat het licht zijdelings invalt en dat het zeker niet te scherp is. Anders krijg je te grote contrasten, wat vervelend kan zijn tijdens het lezen.

  • TV-hoek: Probeer sterke lichtpunten voor de tv zo veel mogelijk te vermijden, of zorg dat ze niet zichtbaar zijn in de tv door ze eventueel hoger of lager te hangen zodat ze zich niet in het gezichtsveld bevinden.

 

Keuken

Zorg voor een evenwichtig geheel van algemeen diffuus (verspreid) basisverlichting

  • Werkbladverlichting: Positioneer verlichting onder wandkasten zo ver mogelijk van de muur weg, op het uiteinde van de wandkast. Dan is de lichtsterkte in het midden van het werkblad het hoogst.

  • Verlichting boven kookvlak wordt vaak geïntegreerd in de afzuigkap.

  • Als de keueken ook als leefruimte wordt gebruikt, kies je best nog voor wat extra sfeerverlichting.

 

Badkamer

Hou rekening met de veiligheidsvoorschriften van het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties). Plaats spuitwaterdichte armaturen (IP45) en installeer zeker geen verlichting kort bij het bad.

  • Goede algemene verlichting: Meestal plafondlamp of waterdichte spots die zorgen voor licht met de juiste kleurweergave.

  • Spiegelverlichting: Hallogeenspots boven de spiegel zijn minder interessant. Ze schijnen vaak te fel in het gezicht en zorgen voor felle schaduwen. Beter zijn twee zachte lampen aan weerszijden van de spiegel.

 

Slaapkamer

Algemene verlichting: Creëer  een zacht en warme sfeer. Kies in plaats van directe verlichting boven je bed voor een indirecte oplossing, zoals verlichting die je in de gordijnkast, verdoken in het plafond of tegen de muur plaatst. Daarmee creëer je een aangenamere sfeer. Zorg alleszins voor een dubbele ontsteking zodat je licht kan aan- of uitdoen vanuit je bed (trekschakelaar) en aan de deur.

  • Voetverlichting: is altijd handig om de weg naar de deur te vinden zonder dat het storend is voor de partner.

  • Leeslampjes: een lampje op het nachtkastje naast het bed. Een leuk alternatief zijn kleine hanglampen aan wederzijden van het bed, die laag hangen, zodat ze de andere persoon minder hinderen.

 

Hal en trappenhal

  • Zorg voor zeer goede algemene verlichting van de trappenhal waarbij elke doorgang en trede goed verlicht wordt.

  • Hang eventuele wandlichten hoog genoeg zodat ze niet in je ogen schijnen tijdens het afdalen van de trap. Dit probleem kan je ook oplossen met een gesloten armatuur.

  • Plaats de lichtschakelaar op een gemakkelijk bereikbare plaats: in de hal en de trappenhal is een schakelaar met veiligheidslampje erg interessant.

  • Voetverlichting: om ’s nachts veilig de trap af te dalen.

 

Werkkamer

Zorg voor een degelijke algemene verlichting (meestal TL-lamp) in combinatie met een richtbare lamp boven het werkvlak.

​

Bureau

  • Vul degelijke algemene verlichting aan met verlichting boven bureau.

  • Plaats de bureaulamp rechts voor linkshandigen en links voor rechtshandigen.

  • De bureaulamp mag geen te sterk licht produceren om felle contrasten te vermijden.

  • Vermijd reflectie op het computerscherm.

Show more

WAARMEE REKENING HOUDEN BIJ HET AANKOPEN VAN VERLICHTING?

Tokodesign  verlichting  tips and ideas  belgium

AANVULLENDE

VERLICHTING AANWEZIG?

Als je enkel een hanglamp centraal boven je eettafel hangt zonder in de ruimte andere verlichting te voorzien, kies je best voor een hanglamp die niet alleen het tafeloppervlak verlicht, maar ook de ruimte zelf.

​

Is er wel aanvullende verlichting voorzien, bijvoorbeeld in de vorm van inbouwspots? Dan kan je kiezen voor een hanglamp met enkel neerwaarts licht. De tafel wordt zo mooi uitgelicht terwijl de ruimte zelf verlicht wordt door de aanvullende verlichting.

Het is handig dat de aanvullende verlichting (in dit geval de inbouwspots), voorzien is van een dimmer. Als je veel licht nodig hebt, kan je zorgen voor veel licht. Maak je het liever gezellig aan tafel kan je het licht dimmen.

​

hoe verlichting ophangen

verlichting gericht op tafel met bijkomend aanvullende verlichting (spotjes)

How to hang a lamp

centrale verlichting  met een grote lichtverpreiding;

OP WELKE HOOGTE HANG IK EEN HANGLAMP?

​

De ideale ophanghoogte van de hanglamp is steeds afhankelijk van de toepassing, het type armatuur en de manier van lichtgeven. Boven een eettafel hang je de lamp ongeveer op ooghoogte, waar je de lamp boven een kookeiland best boven ooghoogte plaatst.

Aangezien je aan een eettafel gaat zitten, valt je zichtlijn onder de hanglamp en wordt je zicht op die manier niet onderbroken door de lamp.

Aan een kookeiland daarentegen sta je meestal rechtop. Indien de hanglamp hier op ooghoogte hangt, belemmert deze je zicht om de rest van de ruimte te bekijken. Hang de lampen hier dus iets boven ooghoogte.

​

AT WHAT HEIGHT DO I HANG A PENDANT LIGHT
op welke hoogte een lamp hangen

Nb.: Indien er een verlichtingsarmatuur met geconcentreerd neerwaarts licht boven je eettafel ongeveer op ooghoogte hangt, dan is het mogelijk dat je een lichtkring op je tafel krijgt en de randen van de tafel niet volledig worden verlicht.

Oplossing: de lamp hoger hangen om de lichtbundel op de tafel te vergroten. Stem de openingshoek, afstand en diameter van de lichtbundel steeds af op de tafel.

​

hanglamp ongeveer op ooghoogte (staand)

hanglamp hoger dan ooghoogte zodat dit het zicht niet belemmert

DE HANGLAMP AFSTEMMEN

NAARGELANG HET VERLICHTENDE ELEMENT

​

Stem de verlichting af op het element dat je wilt verlichten.

Heb je een korte, vierkante of ronde tafel? Kies dan voor een ‘centrale’ vorm van verlichting.

Heb je een lange tafel of een lang kookeiland? Ga voor een ‘langwerpige’ vorm van verlichting of meerdere hanglampen naast elkaar

hoe stel ik verlichting af

korte, vierkantige of ronde tafel

how to adjust a lamp

lange tafel; licht spreiden

VERLICHTING AFSTEMMEN OP SFEER EN FUNCTIE

​

Met accent- of decoratieve verlichting bepaal je de sfeer en geef je karakter aan je interieur. Het zijn lampen die een eyecatcher vormen in de ruimte door hun mooi design. Ze kunnen objecten of delen van de kamer belichten.

Een mooie staande lamp kan zeer decoratief zijn en tevens ook dienen als leeslamp.

Een staande lamp die het plafond verlicht, geeft een zeer mooie lichtverdeling via het plafond in de kamer en zorgt voor een aangenaam en warm gevoel .

​

sfeerverlichting
how to create atmosphere with lighting

hanglamp als decoratieve verlichting

staande lamp als lees- of sfeerverlichting

sfeer creëren met verlichting

staande lamp verlicht het plafond

gezelligheid creëren

hanglamp zowel accent- als decoratieve verlichting

OPHANGEN VAN MEERDERE HANGLAMPEN IN GROEP

Meerdere hanglampen in groep betekent meestal meerdere aansluitpunten.

​

Wanneer je kiest voor meerdere hanglampen die je ophangt in groep, heb je in de meeste gevallen ook meerdere aansluitpunten nodig.

Er zijn armaturen die bestaan uit meerdere lampen die samenkomen op één aansluitpunt (zoals de hanglamp "ARTEMIS" uit de TOKO-collectie).

Bij een vals plafond kan je zelf bepalen waar de verlichting wordt aangesloten.

Bij het opstellen van een lichtplan alvorens te (ver)bouwen kan je op voorhand inplannen waar en hoe men de lampen wilt groeperen en dus de nodige aansluitpunten op de juiste plaats voorzien.

Indien je niet beschikt over meerdere aansluitpunten, bestaan er accessoires waarmee je meerdere lampen kan herleiden naar één aansluitingspunt.

​

Nb.: een hanglamp wordt standaard geleverd met een snoerlengte van 1,20m, wat ruim voldoende is voor een standaardplafond van 2,50m. Wil je lampen verder uit elkaar hangen en herleiden naar één aansluitingspunt, of wil je de lamp verder van het aansluitingspunt hangen, dan kan je de gewenste snoerlengte best ingeven bij het bestellen/kopen van een lamp.

verlichting plaatsen

vals plafond - men kan vrij bepalen waar men de verlichting plaatst.

verlichting tips

slechts één aansluitingspunt - door middel van een 'plafond snoerbevestiging' kan men de overige verlichting plaatsen naar wens.

Deze 'plafond snoerbevestiging' is verkrijgbaar in de shop.

Nb: Let wel op dat extra snoerlengte moet geselecteerd worden bij het aankopen van een lamp.

verlichtingadvies

aansluitpunt is niet op de plaats waar men de lamp wil - door middel van een 'plafond snoerbevestiging' kan men de verlichting plaatsen naar wens.

Deze 'plafond snoerbevestiging' is verkrijgbaar in de shop.

Nb: Let wel op dat extra snoerlengte moet geselecteerd worden bij het aankopen van een lamp.

HOE KAN IK DE HOOGTE VAN EEN HANGLAMP AANPASSEN?

Je kan de hoogte van de hanglamp aanpassen op twee manieren:

     - door middel van de trekontlaster bij het plafondkapje.

     - door het gebruiken van een snoerklip.

​

Nb.: Een hanglamp wordt standaard geleverd met een snoerlengte van 1,20m, wat ruim voldoende is voor een standaardplafond van 2,50m. Heb je een hoger plafond, of je wil lampen verder uit elkaar hangen en herleiden naar één aansluitingspunt, of wil je de lamp verder van het aansluitingspunt hangen, dan kan je de gewenste snoerlengte best ingeven bij het bestellen/kopen van een lamp.

lamp plaatsen

hanglamp is in hoogte aangepast door middel van een 'snoerklip'.

verlichting in hoogte aanpassen

hanglamp in hoogte aanpassen door middel van de trekontlaster bij het plafondkapje - Draai de trekontlaster los (niet helemaal). Nu kan je de snoer vrij bewegen tot de gewenste hoogte. Nadien draai je de trekontlaster terug vast.

bottom of page