TIPS AND IDEAS

In dit hoofdstuk willen we graag een aantal tips en handige informatie meegeven .....

Bij het inrichten van je huis denk je meteen aan het verven, behangen, vloeren en bemeubelen van de ruimte. Verlichting is iets waar veel mensen pas later bij stilstaan en dat is jammer! Tenslotte maakt men in de wintermaanden gemiddeld 5 uur per dag gebruik van verlichting. Verlichting bepaalt mee de functionaliteit, sfeer, gezelligheid en uitstraling van je interieur. Het is dus belangrijk om er goed over na te denken hoe en waarmee je je huis wilt verlichten. Om optimaal om te gaan met verlichting, maak je best een lichtplannetje op of werk je samen met een interieurontwerp(st)er (deze mensen zijn hiervoor getraind en hebben oog voor detail).

Handmade Lamps  Toko design  AMBACHTELIJK PRODUCT  home  Tienen

wooden lamps | design lamps | design verlichting | welcome | Tienen

handmade lamps    

 design lamps    

design verlichting 

wooden lamps 

Toko design

Tom Vanderleyden

belgium design

Ambachtelijk product

handmade product

handcrafted

tokodesign

stijlvolle verlichting

beautiful lamp

mooie verlichting

designer

Belgish product

vloerlamp

floorlamp

pendant lamp

hanglamp

interieur decoratie

lichtadvies

verlichtingadvies

interior decoration

lighting advice

interieur decoratie

productieproces

hangende lampen

LAMPES SUSPENDUES

LAMPES DE PLANCHER

In een lichtplan werk je je ideeën uit omtrent verlichting en krijg je een goed beeld van welke invloed het heeft op het interieur.

Indien je (ver)bouwt, maakt je best een lichtplan op. Zo voorkom je dat er te veel of te weinig aansluitpunten worden voorzien en zorg je ervoor dat de aansluitpunten zich bevinden op de plaatsen waar je uiteindelijk de lampen wil voorzien.

Om een lichtplan voor een bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Zal de ruimte gebruikt worden om te slapen, koken, relaxen, werken, douchen of baden, televisie kijken of lezen? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen?

Er zijn een aantal basisprincipes wat betreft verlichting die je een eind op weg kunnen helpen...

VERLICHTING NAARGELANG HAAR FUNCTIE

ELKE KAMER HEEFT ZIJN SPECIFIEKE EISEN OP VLAK VAN VERLICHTING

WAARMEE REKENING HOUDEN BIJ HET AANKOPEN VAN VERLICHTING?

Tokodesign  verlichting  tips and ideas  belgium

AANVULLENDE

VERLICHTING AANWEZIG?

Als je enkel een hanglamp centraal boven je eettafel hangt zonder in de ruimte andere verlichting te voorzien, kies je best voor een hanglamp die niet alleen het tafeloppervlak verlicht, maar ook de ruimte zelf.

Is er wel aanvullende verlichting voorzien, bijvoorbeeld in de vorm van inbouwspots? Dan kan je kiezen voor een hanglamp met enkel neerwaarts licht. De tafel wordt zo mooi uitgelicht terwijl de ruimte zelf verlicht wordt door de aanvullende verlichting.

Het is handig dat de aanvullende verlichting (in dit geval de inbouwspots), voorzien is van een dimmer. Als je veel licht nodig hebt, kan je zorgen voor veel licht. Maak je het liever gezellig aan tafel kan je het licht dimmen.

verlichting gericht op tafel met bijkomend aanvullende verlichting (spotjes)

centrale verlichting  met een grote lichtverpreiding;

OP WELKE HOOGTE HANG IK EEN HANGLAMP?

De ideale ophanghoogte van de hanglamp is steeds afhankelijk van de toepassing, het type armatuur en de manier van lichtgeven. Boven een eettafel hang je de lamp ongeveer op ooghoogte, waar je de lamp boven een kookeiland best boven ooghoogte plaatst.

Aangezien je aan een eettafel gaat zitten, valt je zichtlijn onder de hanglamp en wordt je zicht op die manier niet onderbroken door de lamp.

Aan een kookeiland daarentegen sta je meestal rechtop. Indien de hanglamp hier op ooghoogte hangt, belemmert deze je zicht om de rest van de ruimte te bekijken. Hang de lampen hier dus iets boven ooghoogte.

Nb.: Indien er een verlichtingsarmatuur met geconcentreerd neerwaarts licht boven je eettafel ongeveer op ooghoogte hangt, dan is het mogelijk dat je een lichtkring op je tafel krijgt en de randen van de tafel niet volledig worden verlicht.

Oplossing: de lamp hoger hangen om de lichtbundel op de tafel te vergroten. Stem de openingshoek, afstand en diameter van de lichtbundel steeds af op de tafel.

hanglamp ongeveer op ooghoogte (staand)

hanglamp hoger dan ooghoogte zodat dit het zicht niet belemmert

DE HANGLAMP AFSTEMMEN

NAARGELANG HET VERLICHTENDE ELEMENT

Stem de verlichting af op het element dat je wilt verlichten.

Heb je een korte, vierkante of ronde tafel? Kies dan voor een ‘centrale’ vorm van verlichting.

Heb je een lange tafel of een lang kookeiland? Ga voor een ‘langwerpige’ vorm van verlichting of meerdere hanglampen naast elkaar

korte, vierkantige of ronde tafel

lange tafel; licht spreiden

VERLICHTING AFSTEMMEN OP SFEER EN FUNCTIE

Met accent- of decoratieve verlichting bepaal je de sfeer en geef je karakter aan je interieur. Het zijn lampen die een eyecatcher vormen in de ruimte door hun mooi design. Ze kunnen objecten of delen van de kamer belichten.

Een mooie staande lamp kan zeer decoratief zijn en tevens ook dienen als leeslamp.

Een staande lamp die het plafond verlicht, geeft een zeer mooie lichtverdeling via het plafond in de kamer en zorgt voor een aangenaam en warm gevoel .

hanglamp als decoratieve verlichting

staande lamp als lees- of sfeerverlichting

staande lamp verlicht het plafond

hanglamp zowel accent- als decoratieve verlichting

OPHANGEN VAN MEERDERE HANGLAMPEN IN GROEP

Meerdere hanglampen in groep betekent meestal meerdere aansluitpunten.

Wanneer je kiest voor meerdere hanglampen die je ophangt in groep, heb je in de meeste gevallen ook meerdere aansluitpunten nodig.

Er zijn armaturen die bestaan uit meerdere lampen die samenkomen op één aansluitpunt (zoals de hanglamp "ARTEMIS" uit de TOKO-collectie).

Bij een vals plafond kan je zelf bepalen waar de verlichting wordt aangesloten.

Bij het opstellen van een lichtplan alvorens te (ver)bouwen kan je op voorhand inplannen waar en hoe men de lampen wilt groeperen en dus de nodige aansluitpunten op de juiste plaats voorzien.

Indien je niet beschikt over meerdere aansluitpunten, bestaan er accessoires waarmee je meerdere lampen kan herleiden naar één aansluitingspunt.

Nb.: een hanglamp wordt standaard geleverd met een snoerlengte van 1,20m, wat ruim voldoende is voor een standaardplafond van 2,50m. Wil je lampen verder uit elkaar hangen en herleiden naar één aansluitingspunt, of wil je de lamp verder van het aansluitingspunt hangen, dan kan je de gewenste snoerlengte best ingeven bij het bestellen/kopen van een lamp.

vals plafond - men kan vrij bepalen waar men de verlichting plaatst.

slechts één aansluitingspunt - door middel van een 'plafond snoerbevestiging' kan men de overige verlichting plaatsen naar wens.

Deze 'plafond snoerbevestiging' is verkrijgbaar in de shop.

Nb: Let wel op dat extra snoerlengte moet geselecteerd worden bij het aankopen van een lamp.

aansluitpunt is niet op de plaats waar men de lamp wil - door middel van een 'plafond snoerbevestiging' kan men de verlichting plaatsen naar wens.

Deze 'plafond snoerbevestiging' is verkrijgbaar in de shop.

Nb: Let wel op dat extra snoerlengte moet geselecteerd worden bij het aankopen van een lamp.

HOE KAN IK DE HOOGTE VAN EEN HANGLAMP AANPASSEN?

Je kan de hoogte van de hanglamp aanpassen op twee manieren:

     - door middel van de trekontlaster bij het plafondkapje.

     - door het gebruiken van een snoerklip.

Nb.: Een hanglamp wordt standaard geleverd met een snoerlengte van 1,20m, wat ruim voldoende is voor een standaardplafond van 2,50m. Heb je een hoger plafond, of je wil lampen verder uit elkaar hangen en herleiden naar één aansluitingspunt, of wil je de lamp verder van het aansluitingspunt hangen, dan kan je de gewenste snoerlengte best ingeven bij het bestellen/kopen van een lamp.

hanglamp is in hoogte aangepast door middel van een 'snoerklip'.

hanglamp in hoogte aanpassen door middel van de trekontlaster bij het plafondkapje - Draai de trekontlaster los (niet helemaal). Nu kan je de snoer vrij bewegen tot de gewenste hoogte. Nadien draai je de trekontlaster terug vast.